Categorieën
Geleidehond

Wat gebeurt er met een oudere geleidehond

Een ouder wordende geleidehond gaat op een gegeven moment met pensioen. Dat betekent voor hem of haar de beëindiging van het werkzame leven. Het betekent in geen geval, dat de hond daarna zijn waarde voor de maatschappij lijkt te verliezen, of dat hij met andere oude honden spelletjes in de recreatiezaal van een mooi maar voor jonge honden onaantrekkelijk gebouw mag gaan spelen. Nee, de gepensioneerde geleidehond heeft officieel drie opties.

Hij of zij blijft wonen in zijn eigen huis, en krijgt dan meestal gezelschap van een nieuwe jonge en onbezonnen collega. Dat is vaak best gezellig en het mondt, ondanks het leeftijdsverschil, toch nog wel eens uit in een waardevolle vriendschap. Als de hond niet in zijn eigen huis kan blijven, bijvoorbeeld omdat daar de hele dag iedereen werkt en het meegan naar het werk door de jongere collega is overgenomen, dan wordt er gezocht naar een zo goed mogelijk alternatief. Dat kan bestaan uit het verhuizen naar bekenden of familie van de gene waarvoor hij al die jaren een oogje in het zeil heeft gehouden, of als dat echt niet lukt, naar andere mensen die zich bij de geleidehondenschool hebben aangemeld om een gepensioneerde harde werker een goed tehuis te bieden. In alle gevallen weet men van zijn achtergrond en zal hij voor de rest van zijn leven respect, liefde en aandacht oogsten. Kortom, een gepensioneerde geleidehond heeft nog een hele toekomst voor zich.