Categorieën
Geleidehond

Loadstone GPS 0.71 uitgebracht

Omdat de combinatie blindengeleidehond en GPS voor mij zijn waarde ruimschoots heeft bewezen, is onderstaand bericht hier uitstekend op zijn plaats.

Versie 0.71 van het gratis orientatie en navigatie programma Loadstone GPS is vanaf vandaag beschikbaar. Loadstone GPS draait op mobiele telefoons die gebruik maken van het Symbian (S60) besturingssysteem en laat zich goed combineren met spraaksoftware zoals Talks of Mobilespeak. In deze versie zijn enkele belangrijke vernieuwingen aangebracht:

– Loadstone GPS kan nu gebruikmaken van de eventueel in de telefoon ingebouwde GPS ontvanger. Toestellen die beschikken over zo’n ingebouwde ontvanger zijn onder andere de Nokia N95 en N82. De gebruikte chipsets zijn helaas nog van de vorige generatie (SiRF2), zodat de dekking niet altijd optimaal is. Hopelijk komt Nokia binnenkort op de markt met modernere chipsets. Het grote voordeel is dat je nog maar één toestel hoeft op te laden.

– De module die verantwoordelijk is voor het bepalen van de richting is verbeterd. Loadstone GPS geeft nu richtingen in graden en als wijzerplaat aanduiding betrouwbaarder weer. Ook in Exploratie modus heeft dit de navigatie verbeterd.

– Het menu van Loadstone GPS is iets veranderd. Het ‘Bestand’ menu is vervangen door twee menu’s: Database en Checkpoints. Uit de overige menu’s zijn alle submenu’s verwijderd. Dit heeft de bedienbaarheid en duidelijkheid verbeterd.

– De optie Exporteer in het Checkpoints submenu exporteert de actieve lijst met gemarkeerde punten als een textuele Loadstone GPS database, klaar voor opname in de PointShareExchange website. Handig om delen van een grotere database als apart bestand te verkrijgen.

– Op sommige toestellen kan de schermbeveiliging van de telefoon Loadstone GPS naar de achtergrond brengen. Er is nu een instelling in Opties/Instellingen/Algemeen die dit voorkomt. Door ‘Annuleer schermbeveiliging’ aan te zetten wordt tijdens het gebruik van Loadstone de schermbeveiliging genegeerd.

– In Exploratie modus kondigt een lange druk op toets 5 het dichtsbijzijnde punt aan.

– De OpenStreetMap database voor Nederland is nu beschikbaar op de Tools pagina van de BlinfoTec/loadstone-gps website. Je kan de database ook benaderen vanuit de Adres vinder op de Tools pagina. Dankzij het OpenStreetMap project beschikt Loadstone GPS over gratis kaarten met een hoge definitie en nauwkeurigheid. De combinatie Loadstone GPS en OpenStreetMap maken GPS navigatie voor blinden en slechtzienden nu dus beschikbaar voor de prijs van een pratend mobieltje en een GPS ontvanger.

Zoals altijd is de documentatie op zowel de Engelse als de Nederlandse website aangepast.

We wensen je veel plezier met deze nieuwe versie van Loadstone GPS!

Namens het Loadstone Team,
Rob Melchers

http://www.loadstone-gps.com
(Engels)
http://www.blinfotec.org/loadstone-gps
(Nederlands)