Categorieën
Ouders Extra

Ons eerste badje

Het in bad doen van een baby is voor elke “pasgeboren” ouder nieuw en onwennig. Een babybadje met badstandaard, met daarin een kindje dat zo glad aanvoelt in het warme water dat het lijkt of het elk moment met wankel hoofdje en al onder water kan verdwijnen.

Al voor de bevalling was het ons opgevallen dat de gemiddelde badstandaard slechts één hoogte kent. Te hoog voor wat kleinere mensen, dus veel te hoog voor rolstoelgebruikers en te laag voor de wat langere medemens. We hebben na deze conclusie een aantal oplossingen bedacht. Het badje bevestigen in een tafeltje met een badvormig gat, dat is zeker lager dan de badstandaard. Maar het ontbrak aan de juiste tafel en ook al was die er wel, dan nog vonden we de zithouding nodig om op die manier een baby in bad te doen niet ideaal.

Iets anders dat zeker voor de toekomst een optie blijft, is het inkorten van de poten van de badstandaard. Er staat toch al een rijdend krukje in de kinderkamer, zodat ook diegenen die niet van nature hun eigen stoel overal mee naartoe nemen het verschonen met alles dat daarbij komt kijken, zittend kunnen doen.

Maar omdat Roosmarijn wat eerder kwam dan verwacht, waren badje en standaard nog keurig op de oorspronkelijke hoogte toen ik haar samen met de kraamhulp een warme bad-ervaring zou bezorgen. Het gevolg was, een lekker badje voor onze dochter, maar een onafgemaakt gevoel voor mij. Want op een bureaustoel op de hoogste stand merken dat het bad nog altijd te hoog is om echt bruikbaar te zijn, betekende wellicht dat ik ons meisje niet zelf in bad zou kunnen doen.

Toch zijn dergelijke momenten van vermeend onvermogen niet altijd zonder positief resultaat. Want nog diezelfde ochtend vonden we de even praktische als simpele oplossing. De wastafel die zo mooi op hoogte is gemaakt in de kamer van Roosmarijn kan prima dienst doen als badje tot ze wat groter is en beter in het inzet-badje past zodat het bad meteen wat minder diep is. Het blijft lastig om over de rand van de wastafel heen, vanuit zithouding goed haar hoofdje te ondersteunen, maar het lukt en misschien is het, net als bij iedereen die voor het eerst een kindje in bad doet, gewoon een kwestie van wennen.

Later samen met mijn dochter op dit moment terugkijkend, zal ik me waarschijnlijk echter nog maar één ding herinneren. De intens mooie en intieme ervaring, van het zien van haar lijfje nu het nog bijna even klein is als bij haar geboorte. Anne Roosmarijn: Een onbeschrijfelijk mooi kindje dat kwetsbaar, hulpeloos, maar oh zo levend in warm water drijft.

Nu we het weer zonder kraamverzorgster moeten en kunnen stellen en het eerste badje met z’n drieën een feit is, komen wij maar tot deze ene slotsom: Badder, net als veel ouders zonder functiebeperking, om te beginnen en misschien wel altijd, lekker samen met je partner. Die vindt het vaak ook leuk en je kunt dan afspreken wie de baby vast houdt en wie het wassen en spetteren het meest doet.

Lekker slapen in het grote bed
Lekker slapen in het grote bed

En na het bad? Bij papa en mama in bed. Lekker samen warm worden. Veilig liggend op mama’s buik, met enkel een luier om. Huid-huid contact. We hebben heerlijk geknuffeld en een baby cd geluisterd tot de eerstvolgende voeding.

3 reacties op “Ons eerste badje”

Wat een mooie ervaring zeg en wat moet dat genieten zijn. Wat mooi zeg je dat over dat knuffelen na het baden tot de volgende voeding. Ik kan jullie zo voor mij zien en genieten.

Reacties zijn gesloten.