Categorieën
Geleidehond

Gratis uit eten met de hond

Elke dag uit eten terwijl het menu telkens weer een verrassing is. Dat is voor sommige honden de realiteit. Voor de baasjes echter, geldt dat ze in kou, wind en regen kunnen fluiten naar hun viervoeter.

De vele vindplaatsen van achtergelaten brood, patat of ander voedsel, vormen voor bijna iedere hond wel haast onweerstaanbare openlucht-restaurants waar hij graag nog eens terug komt. Natuurlijk is het aan de baasjes, hun hond aangelijnd te houden waar dat moet en op hem of haar te letten waar loslopen geoorloofd is. Maar wat nu als het gaat om een geleidehond?

Het liep tegen sinterklaas en Beau en ik waren, nog met de elektrische rolstoel, aan het werk in het centrum van onze toenmalige woonplaats. Dat deden we niet vaak en het viel me op hoe mooi ze me telkens om van alles heen leidde. We slingerden namelijk wat over de stoep, wat duidde op door haar te ontwijken obstakels. Jurjen laat mij meestal ongestoord werken met de hond, maar stopte mij nu dan toch. Wat bleek? Zelfs Beau die buiten nauwelijks van straat at, kon de verleiding van de vast niet door Zwarte Piet gestrooide pepernoten niet weerstaan.

De verklaring voor dit gedrag is even eenvoudig als logisch. De hond ziet eten op zijn pad dat de baas niet opmerkt. Tijdens de training is de honden geleerd niet van straat te eten. Maar fout gedrag dat niet door de baas wordt gecorrigeerd, kan zomaar weer de kop opsteken. Gevolg? Een hond die behalve op zijn werk, ook op rondslingerende boterhammen let, of een kleumend baasje dat zijn hond nauwelijks meer terug krijgt als deze ook eens even los mag lopen, omdat rennen en spelen er net zo goed bijhoren als werken. Maak een geleidehond het werken dus niet lastiger dan nodig is, door hem ongewild en ongewenst te belonen met op straat achtergelaten voedsel. Hij krijgt thuis echt voldoende te eten.

Één reactie op “Gratis uit eten met de hond”

Ik ergerde me vroeger altijd aan patatrestanten langs de stoep en bij sloten en kleine vijvertjes, want wat bleek, kraaien en kauwen snoepen daar zo veel van, dat ze nauwelijks nog aan hun normale dieet van de benodigde eiwitten komen, en dat gebrek is aan de stadse kauwen en kraaien goed terug te zien, aan de witte vlekken op hun verenkleed…

groetjes, nog een fijn weekend alvast!

Reacties zijn gesloten.