Categorieën
Actueel

Altijd een boek onder handbereik

Lezen wat, waar en vooral wanneer je maar wilt. En dan geen met koffievlekken bedekt en beduimeld votje, maar gewoon een mooi, boekwinkel-nieuw exemplaar. Voor de meest mensen is dat realiteit sinds het ontstaan van de boekhandel. Maar voor de veelal blinde en slechtziende lezers die gebruik moeten maken van gesproken boeken, waren er heel lang heel veel beduimelde boekjes. Dat waren de boeken voorgelezen door oma, die de namen soms wel op vijf verschillende manieren wist uit te spreken, en aan wie soms duidelijk te horen was: “Ik snap wel niet wat ik lees, maar ’t is toch fijn dat er straks misschien een blinde lezer is die dat wel doet.” Eerlijk gezegd heeft oma heel veel van mijn teruggestuurde boeken op haar geweten.

Gelukkig kan het tegenwoordig anders. Er zijn steeds meer on line winkels waar je keurig je luisterboek bestellen kunt. Je krijgt dan binnen een heel redelijke tijd de cds thuisgestuurd en kan, zij het niet na een kort fietstochtje door mist en regen naar de dichtstbijzijnde boekwinkel, toch binnen enkele dagen heerlijk lezen.

Maar het kan nog comfortabeler. Nog voor je terug zou zijn van je bezoek aan de boekhandel, kun je al heerlijk achterover leunen als je je audioboeken koopt bij de winkels waar ze ter download worden aangeboden. Denk maar eens aan het Engelstalige audible.com. Maar ook in Nederland zijn er inmiddels aardige winkeltjes verrezen. Luisterrijk is hiervan een mooi voorbeeld. De vliegeraar vond ik er voor € 15,95 En tot mijn grote vreugde ook Louis Couperus’ ‘Van oude menschen, de dingen, die voorbij gaan…’ Duurder, maar voor € 23,95 hoef je het tegenwoordig toch echt niet meer te laten. En, omdat ik als moeder natuurlijk altijd op mijn kleintje let, Marianne Busser’s ‘Jan en Noortje gaan naar zwemles ’. De prijs voor een downloadbaar exemplaar bedraagt nog geen tientje. Oma is hier dus wellicht klant, maar zeker geen koningin meer.

Ook de anderslezen bibliotheken zijn echter, zij het met nogal wat foutmeldingen op ’s lezers scherm, ook meegegaan met hun tijd. Daarom kunnen de klanten met een leeshandicap daar tegenwoordig, als de techniek het niet weer eens begeeft, on line luisteren naar de nieuwere uitgaven. In vroeger dagen, oma’s toptijd dus, werden hun op cassette gepubliceerde boeken voorafgegaan door een zinnetje dat ongeveer als volgt luidde: “Dit gesproken boek is alleen bestemd voor hen die niet op de gebruikelijke manier kunnen lezen. Uitlenen aan derden of kopiëren is niet toegestaan.”

Gelukkig leven we tegenwoordig in een maatschappij waar ook zienden nog wel eens op een andere manier willen kunnen lezen. Zodat we dit zinnetje, zij het in licht gewijzigde vorm, nu met recht vooraf zouden kunnen laten gaan aan heel wat van de moderne luisterboeken. Wat te denken van: “Dit boek is alleen bestemd voor hen die niet op de gebruikelijke manier willen lezen. Cadeau doen aan derden is zeker toegestaan.” Misschien eens een leuk presentje voor oma, hoewel die misschien wel het liefst de iets duurdere cd’s in een aardige verpakking krijgt.

Meer informatie over downloadbare luisterboeken vind je via:
http://www.luisterrijk.nl, Nederlandse site voor downloadbare luisterboeken.

http://www.audible.com, Engelstalige site met downloadbare luisterboeken.

Één reactie op “Altijd een boek onder handbereik”

Hoihoi!

Dat heb je weer is goed omschreven! Ik heb ook al heel wat luisterboeken uit de winkel gehaald! En zelfs Irene kan er van genieten als haar mama naar een luisterboek luistert .. (door lekker te knuffelen op de bank!)

Reacties zijn gesloten.