Over mobiliteit voor blinde en slechtziende rolstoelgebruikers met een blindengeleidehond
Voor wie blind geboren is, betekent zelfstandigheid vaak onder meer het zelf naar buiten kunnen. Al op jonge leeftijd doet dus de lange witte stok zijn intrede en na langere of kortere tijd kent de blinde één of meer routes die hij geheel zelfstandig kan afleggen. Een zelfstandig mens kan zijn wereldje gaan verkennen en uit gaan breiden.
- Vroege mobiliteit
- Van rolator tot scootmobiel
- Van scootmobiel tot rolstoel
- Rolstoel rijden en routes leren
- Beau: Geleidehond naast elektrische rolstoel
- Welke commando's kent een blindengeleidehond
- Wheelchair guiding: geen standaard combinatie
- Nadelen van wheelchair guiding naast een elektrische rolstoel
- Op weg naar de handbewogen rolstoel
- Geleidehond naast handbewogen rolstoel: wheelchair guiding op eigen kracht
Het aanleren van nieuwe routes is een proces dat ook wel mobiliteitstraining wordt genoemd. Familieleden of goede vrienden zijn hierbij vaak onontbeerlijk.
Maar het begin van dit proces ligt meestal in de deskundige handen van een mobiliteitstrainer. Hij of zij is vaak een ergotherapeut, werkzaam bij een instelling voor blinden en slechtzienden en leert de cliënt de eerste kneepjes van het vak.
naast de witte stok, is de blindengeleidehond voor veel blinden en zeer slechtzienden een onmisbare mobiliteitshulp geworden. Hij loodst zijn baas door het steeds drukker wordende verkeer, zoekt een plaatsje in bus of trein en zorgt maar al te vaak voor leuke sociale contacten.
Omdat ik naast mijn visuele handicap ook een motorische beperking bezit, ging dit alles voor mij echter niet op. Blind en spastisch betekende in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw in mijn geval, geen enkele vorm van mobiliteitstraining, dus geen kans op een blindengeleidehond. Want daarvoor is het noodzakelijk in elk geval een klein aantal routes te kennen. Kortom, geen pogingen van de deskundigen, om van mij een mobiele en dus zelfstandige blinde te maken. Maar omdat zelfstandigheid niet gelijk staat aan mobiliteit, omdat deskundigheid meestal zeer relatief blijkt en omdat het nog niemand gelukt is iets van een ander te maken, besloot ik zelfstandig, mobiel en uiteindelijk geleidehondgebruiker te worden.
Een groeiende onafhankelijkheidszin, zowel van mij als van andere rolstoelgebruikers met een visuele handicap, de voortschreidende techniek en de daaruit voortvloeiënde innovatie zouden mij daarbij behulpzaam blijken en de weg vrij maken voor een nieuwe tak van geleidewerk. Wheelchair guiding, het laten geleiden van een visueel gehandicapte rolstoelgebruiker door een blindengeleidehond.
Één reactie op “Wheelchair guiding: Blindengeleidehond naast rolstoel”
Wat interessant! Ik ben slechtziend en zit permanent in een rolstoel dus ik vind dit zeer boeiend. Kan ik ergens meer informatie hierover vinden?